De moderne wereld staat nooit stil. Moderne organisaties hebben iedere dag te maken met diensten in de Cloud. Een belangrijke vraag voor talloze bedrijven is om die reden ook: hoe blijf ik in deze snel veranderende wereld up-to-date? Het antwoord is echter eenvoudig: door de processen en applicaties te migreren naar Cloud platformen zoals Microsoft Azure. De manier waarop wij tegenwoordig groeien, zakendoen en samenwerken wordt in hoog tempo veranderd door dergelijke veilige en schaalbare Cloud applicaties en oplossingen. Maar wat is Microsoft Azure nu precies en waarom kunnen we iedereen aanraden om gebruik te maken van dit platform? Dat leggen we u graag uit, dus lees vooral verder.
Wat is Microsoft Azure?
In het kort is Azure het Cloud computing platform van Microsoft. Dit platform kan dus gebruikt worden om applicaties te bouwen, implementeren én beheren. Omdat het gebruik maakt van het wereldwijde netwerk van Microsoft-gemanagede datacenters, kan middels Azure internationaal geschaald worden. Doordat u gebruik maakt van de Cloud services van Microsoft, is het voor u niet meer noodzakelijk om zelf een server te kopen, onderhouden én beheren. U kunt op dat moment uw applicatie gewoon in de Cloud hosten. Echter, Azure is niet slechts alleen een gedistribueerd datacenter. Het platform biedt namelijk ook verschillende diensten aan, denk bijvoorbeeld aan: Big Data, Artificial Intelligence, Azure Kubernetes Services en Internet-of-Things. Van machine tot compute learning, dankzij Microsoft Azure heeft u dit allemaal op ieder moment en iedere plek binnen handbereik.
Azure bevat op dit moment al een gigantische verzameling aan tools en diensten, die ingezet kunnen worden door de gebruiker. Maar continu worden nieuwe tools en diensten door Microsoft aan het platform toegevoegd. Hierdoor kan Azure al gauw gaan aanvoelen als een ondoordringbaar oerwoud aan services en mogelijkheden. Om hier overzicht in te bieden maakt het platform gebruik van dienstcategorieën (ook wel Cloud pillars genoemd). De tien verschillende dienstcategorieën hebben we hieronder voor u beschreven:
- Beheer & monitoring Wanneer u applicaties en processen naar de Cloud overzet, is het natuurlijk wel van belang dat deze ook beheerd en 24 uur per dag zeven dagen in de week worden gemonitord. Dit kunt u zonder enig probleem doen met behulp van de verschillende observatiediensten binnen Azure voor heel uw netwerk, infrastructuur en al uw applicaties. Uw eigen omgeving kunt u beheren met Cost Management, Cloud Shell, Azure Policy en Azure Portal. Het platform levert daarnaast ook de nodige tools voor back-up en beheer-procesautomatisering.
- Mobile Services & Development Tegenwoordig is het ontwikkelen van compatibiliteit met mobiele apparaten een absolute noodzaak. Ook is het van groot belang dat elk ontwikkelteam eenvoudig én snel allerlei verschillende applicaties kunnen bouwen, implementeren en beheren. Om dit voor elkaar te krijgen heeft Azure een groot aantal ontwikkelingsdiensten en DevOps tools. Met diensten zoals media trans- & encoders, programmatische toegang, app integratie en workflow tools zorgt u voor een efficiënte ontwikkeling en implementatie van (mobiele)applicaties.
- Identiteit & Security Om veilig te kunnen werken in de Cloud, heeft Microsoft Azure de dienstcategorie Identiteit & Security ingericht. Deze Cloud pillar wordt ook wel Identity & Access Management genoemd en zorgt ervoor dat u de identiteitsbeheer kosten kunt reduceren én wendbaarder maakt. De keuze voor de manier van beveiligen hangt met name af van wat u precies wilt beveiligen: functionaliteiten, applicaties, data(bases) en/of gebruikers. Binnen Azure krijgt u een brede set aan beveiligingstools aangereikt voor onder andere algehele beveiliging en monitoring, maar ook firewall, encryptie én authenticatie.
- Migratie en databases Het platform biedt ondersteuning aan verscheidene soorten databases en maakt het beheer van een database een stuk eenvoudiger. Dit door middel van diensten als Redis Cache, Cosmos DB, Blockchain Service en SQL Database. Wilt u in korte tijd en op een makkelijke manier uw applicaties en processen migreren? Dan heeft Azure ook daarvoor eigen diensten en tools ter beschikking.
- Big Data & Analytics Wat is essentieel voor een goede besluitvorming? Niet alleen het maken van een accurate en solide data-analyse, maar ook de visualisatie daarvan is van groot belang. Om dit goed voor elkaar te krijgen, bevat Microsoft Azure een tal van tools en diensten voor Big Data analyse en de visualisatie ervan. Denk aan tools en services als Stream Analytics, Data Factory, Power BI (om interactieve datavisualisaties in uw applicaties te integreren) en Databricks.
- Mixed Reality & IoT Informatiestromen die ontstaan door het IoT (Internet-of-Things), moeten ieder uur van de dag worden verwerkt en visueel gemaakt. Hiervoor biedt het platform diensten als Edge en IoT Hub aan. Uiteraard is het wederom mogelijk om deze tools te combineren met verschillende communicatie- en analytische services als Event Hubs, Digital Twings, Sphere en Azure Maps.
- AI, Intelligence & Cognitieve Services Voor de ontwikkeling van nieuwe AI-applicaties stelt Microsoft Azure verschillende unieke diensten als Bot Services, Microsoft Genomics en Azure Machine Learning ter beschikking. Daarnaast heeft u dankzij het platform ook toegang tot verscheidene andere cognitieve API’s en intelligente diensten voor de het implementeren van virtuele assistenten, visuele herkenning, tekstanalyse én spraakherkenning.
- Data Storage Binnen deze dienstcategorie draait het volledig om de efficiënte en veilige opslag van al uw gegevens in de (hybride) Cloud. Om dit mogelijk te maken, bevat Microsoft Azure services voor bulk data transfer, backup/disaster recovery, archivering én Shared File en Object Storage.
- Networking De networking diensten van Azure zorgen voor cross premises en hybride connectiviteit, dat wil zeggen: connectiviteit tussen databronnen, on-premises netwerken én Cloud netwerken. Andere netwerkdiensten binnen het platform kunnen vervolgens voor load balancing, monitoring/diagnostics, dedicated networking, content delivery network én domeinnaam- en systeembeheer zorgen.
- Computing Microsoft Azure ondersteunt de integratie en het design van Cloud computing, middels een groot aanbod aan verschillende on-board functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan Kubernetes services (containerbeheer & orkestratie), batch processing en microservices. Ook bevat het platform diensten voor synchronisatie, design, schalering en virtualisatie (VMware).
Waarom wordt Microsoft Azure gebruikt?
Azure is dus hét platform om gebruik te maken van de verschillende tools en diensten van Microsoft. Maar waarom vinden wij dit platform nu vele malen beter dan bijvoorbeeld het platform van Google (Google Cloud Platform) of Amazon (Amazon Web Services)?
Op de eerste plaats is Microsoft Azure marktleider als het gaat om hybride Cloud systemen. Dit platform maakt namelijk de naadloze koppeling van cloud-gebaseerde en on-premises systemen mogelijk. Alleen dit is al voor veel organisaties puur noodzakelijk om gestroomlijnde processen te realiseren. Om die reden heeft Microsoft de basis voor hybride implementaties aanzienlijk verstevigd. Hoe? Door middel van intensieve partnerschappen op het gebied van hybride en private cloud services aan te gaan. Enkele voorbeelden van de hybride diensten van Azure zijn: Azure Stack Edge, Azure Stack en Azure Arc.
Daarnaast vanwege de virtualisatie-technologie dat wordt gebruikt. Google Cloud Platform maakt gebruik van Google Compute Engine en Amazon Web Services van Elastic Compute Cloud. Allebei deze systemen worden enkel middels een web-interface aangestuurd. Microsoft Azure maakt echter gebruik van Hyper-V én Virtual Hard Disk v2 (een open disk image file format). Deze systemen maken het mogelijk om complete clusters in Microsofts datacenters te beheren en zelfs Azure hulpprogramma’s en/of onderdelen te downloaden. Op deze manier is Microsoft Azure veel toegankelijker voor andere besturingssystemen én bovendien wendbaarder.
Ten derde is vandaag de dag de noodzaak voor en behoefte aan samenwerking en ontwikkeling op afstand aanzienlijk gegroeid. Om hier in te voorzien biedt Microsoft alle benodigde Cloud-gebaseerde oplossingen, bijvoorbeeld Dynamics, SharePoint, Teams en Office 365, in één systeem aan.
Tot slot is de support van Azure voor uw database omvangrijker, de pricing flexibeler (pay-as-you-go principe), maar vooral ook véél makkelijker in te zetten en te begrijpen dan bijvoorbeeld Amazon Web Services of Google Cloud Platform. Deze platformen bieden weliswaar soortgelijke tools en diensten als Azure aan. Maar het tempo waarin Microsoft nieuwe diensten en tools aanlevert, met name op gebieden als Analytics, Machine Learning, Artificial Intelligence en het Internet-of-Things, zorgt ervoor dat Microsoft veel interessanter is voor de zakelijke markt. Al deze vier voorgaande redenen zorgen ervoor, dat Microsoft Azure stipt op de eerste plaats staat.
De voordelen van Azure Architect
Microsoft Azure Architect is dus een alomvattend Cloud Platform, waar u al uw applicaties en processen kunt bouwen, beheren én implementeren. De mogelijkheden binnen dit platform zijn ontzettend veelzijdig en worden zelfs continu uitgebreid. Maar Azure biedt nog vele andere voordelen, dan enkel het aanbieden van vele mogelijkheden. U leest ze hieronder:
- Beschikbaarheid – reductie van de operationele kosten Het platform draait op servers in datacenters van Microsoft verspreidt over 45 regio’s wereldwijd. Deze servers hebben slechts één taak: de Cloud ten alle tijden foutloos laten draaien en functioneel houden, met de hoogst haalbare beschikbaarheid (meer dan 99,95% uptime). Deze gespecialiseerde en centraal beheerde Cloud servers zijn menigmaal betrouwbaarder dan fysieke servers op de eigen locatie. Daarnaast is bij een eigen datacenter altijd technische ondersteuning vereist om te monitoren en problemen zo snel mogelijk op te lossen. Dit brengt hoge kosten met zich mee. De Cloud servers van Microsoft nemen dit probleem echter weg én u bespaart gelijk een hoop operationele kosten.
- Schaalbaarheid – reductie van de hardware-kosten Dankzij IaaS-, Saas- en PaaS-diensten van Azure kunt u de kosten voor benodigde server-hardware beperken. U hoeft op dat moment namelijk niet meer een eigen serverfarm te onderhouden en verdere investeringen in hardware-capaciteiten te doen. Effectief op- en neerschalen is voor u geen enkel probleem meer. U creëert op deze manier schaalbaarheid per muisklik, maximale flexibiliteit en zodoende geen onnodig hoge kosten voor overcapaciteit meer.
- Excellente beveiliging – hoogste security standaard in IT-business Microsoft hecht veel waarde aan hun hoogste security standaard binnen de IT-business en geavanceerde beveiligingstechnologieën. Daarom voldeed Microsoft ook als eerste Cloud platform aan de nieuwe internationale standaard omtrent Cloud privacy (ISO 27018). Technologieën als Multi-Factor Authorization, Azure Information Protection, Advanced Threat Analytics, Threat Intelligence en Security Development Lifecycle zorgen ervoor, dat u verdachte gebruikers- en apparaat-activiteiten op uw netwerk kunt identificeren, bedreigingen in real time kunt analyseren én hier op kunt reageren. Om die reden is uw bedrijfsinformatie vele malen veiliger op Azure dan op uw eigen servers.
- Recovery – back-up en herstelopties Binnen Microsoft Azure heeft u beschikking tot zelfherstellende capaciteiten in geval van storingen én het platform maakt continu back-ups van al uw waardevolle data. Hierdoor is de betrouwbaarheid van het platform uitermate hoog. Zodra het noodzakelijk is, kunt u al uw gegevens met enkele muisklikken herstellen. Cloud-gebaseerde back-up en recovery oplossingen besparen niet alleen een hoop tijd, maar vermijden ook hoge vooraf-investeringen én u heeft op ieder moment alle benodigde informatie voor handen.
- Meer én betere samenwerking – naadloze integratie met Microsoft 365 Thuis en op afstand werken is tegenwoordig veel meer aan de orde van de dag. Hierdoor vertrouwen vele organisaties volledig op de coöperatietools van Microsoft zoals SharePoint, Teams en Office 365. In dat geval is een Cloud platform dat zonder enig probleem met deze tools integreert van onschatbare waarde. Azure maakt gebruik van dezelfde virtuele on-premises machines zoals Windows en Linux, daardoor worden werkzaamheden en algehele samenwerking aanzienlijk vereenvoudigt. Uw medewerkers hebben dankzij Azure op ieder moment en elke plek toegang tot hun documenten en kunnen deze bewerken en delen. Daarnaast worden gegevensdeling, activiteiten en werktijden continu vastgelegd. Hierdoor wordt de transparantie van verantwoordelijkheden en taken vele malen vergroot en de samenwerking verbeterd.
- Hybriditeit – anyplace, anytime, any device Wat maakt Azure uniek? Door hybride netwerken met elkaar te verbinden. De mobiliteit en flexibiliteit wordt door het platform vergroot, omdat deze zowel Cloud als on-premises resources omarmt en daarbij ontzettend betrouwbaar en consistent is. Om de prestaties, gebruiksvriendelijkheid en mobiliteit te verbeteren, stelt Azure een grote diversiteit aan hybride verbindingen ter beschikking. Denk bijvoorbeeld aan ExpresRoute verbindingen, CDN’s, caches en VPN’s. Op deze manier krijgt u de vrijheid om altijd, overal en op ieder apparaat aan het werk te gaan. U heeft enkel de juiste referenties én een netwerkverbinding nodig.
Met deze zes voordelen bent u ongetwijfeld overtuigd geraakt van de betrouwbaarheid, bruikbaarheid en noodzakelijkheid van Microsoft Azure. Wij begrijpen daarom ook volledig dat ook u zo snel mogelijk aan de slag wilt gaan met dit Cloud platform. Uiteraard komt er bij de implementatie van een dergelijk alomvattend systeem veel bij kijken. Daarom raden we u aan om vandaag nog contact met ons op te nemen. Ons team helpt u graag bij de inrichting en implementatie van Microsoft Azure binnen uw organisatie.