Table of contents

Dashboard laten maken: Data bij elkaar brengen in één Dashboard

In een wereld waar gegevens een alomtegenwoordige bron van waarde zijn geworden, zijn dashboards de katalysator geworden voor het ontsluiten van cruciale inzichten.

Als een venster naar het hart van een organisatie bieden dashboards een gestroomlijnde en visueel aantrekkelijke manier om complexe gegevens te presenteren en te analyseren. Ze vormen een essentieel instrument voor moderne besluitvorming, waarbij ze een schat aan informatie omzetten in waardevolle kennis.

Of het nu gaat om het volgen van bedrijfsprestaties, het monitoren van marketingcampagnes, het analyseren van klantgedrag of het begrijpen van operationele processen, dashboards bieden een 360-graden overzicht van de gegevens die er echt toe doen.

Op deze pagina duiken we dieper in de wereld van dashboards en dashboarding. We onderzoeken de verschillende soorten dashboards, best practices voor het ontwerpen van effectieve dashboards en de tools die beschikbaar zijn om deze krachtige instrumenten te bouwen.

Wat is een dashboard?

Een dashboard is een visueel hulpmiddel dat gebruikt wordt om gegevens op een overzichtelijke en begrijpelijke manier weer te geven. Het is een geconsolideerde weergave van informatie uit verschillende bronnen, zoals databases, spreadsheets, softwaretoepassingen en andere gegevensverzamelingbronnen.

In essentie fungeert een dashboard als een centraal punt waar belangrijke statistieken, prestatie-indicatoren, grafieken en diagrammen worden samengebracht. Het stelt gebruikers in staat om op een intuïtieve manier door complexe gegevens te navigeren en belangrijke trends, patronen en inzichten te ontdekken.

Wat is dashboarding?

Dashboarding is het proces van het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van dashboards. Het omvat het creëren van een gestructureerde weergave van gegevens met behulp van visualisaties, grafieken en andere presentatie-elementen om inzichtelijke en bruikbare informatie te presenteren.

Bij het dashboarding-proces gaat het niet alleen om het verzamelen en weergeven van gegevens, maar ook om het selecteren van de meest relevante en zinvolle informatie die nodig is om specifieke doelen en behoeften te ondersteunen.

Het vereist het begrijpen van de doelgroep en het identificeren van de belangrijkste prestatie-indicatoren (KPI's) en metrieken die relevant zijn voor het nemen van beslissingen en het monitoren van de prestaties.

Belangrijke aspecten van een dashboard

Er zijn verschillende belangrijke aspecten van een dashboard die bijdragen aan het effectief presenteren van gegevens en het bieden van waardevolle inzichten. Hier zijn enkele van de belangrijkste aspecten:

Gratis demo aanvragen

Doelgerichtheid:

een dashboard moet een duidelijk gedefinieerd doel hebben dat past bij de behoeften van de gebruikers. Het moet specifieke vragen beantwoorden, problemen oplossen of prestaties monitoren die relevant zijn voor de organisatie.

Gebruikersgerichtheid:

het dashboard moet ontworpen worden met de gebruikers in gedachten. Het moet afgestemd zijn op de behoeften, vaardigheden en kennis van de beoogde gebruikersgroep.

Duidelijke visualisaties:

het gebruik van duidelijke en begrijpelijke visualisaties, zoals grafieken, diagrammen, meters en kaarten, is van cruciaal belang. Deze visuele elementen moeten relevant zijn voor de gegevens die worden gepresenteerd en moeten in één oogopslag begrepen kunnen worden.

Contextuele weergave:

een effectief dashboard geeft niet alleen gegevens weer, maar plaatst ze ook in de juiste context. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het vergelijken van huidige prestaties met doelstellingen, het tonen van historische trends of het presenteren van gegevens in relatie tot externe factoren.

Realtime updates:

het tonen van realtime of bijgewerkte gegevens is van grote waarde. Hierdoor kunnen gebruikers de meest actuele informatie bekijken en direct reageren op veranderingen of trends.

Interactiviteit:

interactieve elementen, zoals filters, selecties en drill-down mogelijkheden, stellen gebruikers in staat om dieper in te zoomen op specifieke gegevens of om de weergave aan te passen aan hun behoeften. Dit verhoogt de betrokkenheid en maakt het mogelijk om meer gedetailleerde analyses uit te voeren.

Kwalitatieve en kwantitatieve gegevens:

een goed dashboard bevat zowel kwalitatieve als kwantitatieve gegevens. Naast numerieke metingen en statistieken, kunnen ook tekstelementen, zoals beschrijvingen of opmerkingen, waardevolle inzichten toevoegen aan de gegevens.

Responsiviteit:

met de opkomst van mobiele apparaten is het belangrijk om dashboards responsief te maken, zodat ze goed worden weergegeven en bruikbaar zijn op verschillende schermformaten en apparaten.

Personalisatie:

het bieden van mogelijkheden voor gebruikers om het dashboard aan te passen aan hun voorkeuren kan de bruikbaarheid en relevantie ervan vergroten. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door widgets te verplaatsen, favoriete weergaven op te slaan of aangepaste filters toe te passen.

Welke soorten dashboards zijn er allemaal?

In het tijdperk van data-driven besluitvorming spelen dashboards een cruciale rol bij het leveren van waardevolle inzichten. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillende soorten dashboards die beschikbaar zijn?

Van overzichtelijke Business Intelligence (BI) dashboards tot aan gedetailleerde KPI dashboards, elke categorie biedt een unieke focus en functionaliteit. Hieronder vertellen we je meer over de mogelijke soorten dashboards.

Power BI Dashboard

Een Power BI-dashboard is een interactieve en visuele weergave van gegevens die is gemaakt met behulp van Microsoft Power BI, een krachtige business intelligence-tool.

Power BI stelt gebruikers in staat om gegevens uit verschillende bronnen te verzamelen, te transformeren en te visualiseren, en deze vervolgens te delen en te verkennen via dynamische dashboards.

Een Power BI-dashboard combineert verschillende elementen, zoals grafieken, diagrammen, tabellen en kaarten, om gegevens op een intuïtieve en begrijpelijke manier weer te geven.

Wat Power BI uniek maakt, is de mogelijkheid om realtime gegevensstromen te integreren en bij te werken. Hierdoor kunnen gebruikers de meest recente informatie bekijken en de gegevens in real-time analyseren.

KPI Dashboard

Een KPI-dashboard, ook wel bekend als Key Performance Indicator-dashboard, is een specifiek type dashboard dat zich richt op het weergeven en monitoren van belangrijke prestatie-indicatoren (KPI's).

KPI's zijn meetbare waarden die de voortgang en prestaties van een organisatie, team, proces of project weergeven ten opzichte van vastgestelde doelen.

Een KPI-dashboard verzamelt en presenteert gegevens op een visuele en overzichtelijke manier, waardoor gebruikers snel inzicht krijgen in de prestaties en trends. Het benadrukt de belangrijkste KPI's die van cruciaal belang zijn voor het succes en de groei van een organisatie.

In een KPI-dashboard kunnen verschillende KPI's worden opgenomen, afhankelijk van de specifieke doelstellingen en behoeften van de organisatie. Dit kunnen financiële KPI's zijn, zoals omzet, winstgevendheid en kosten, operationele KPI's, zoals productiviteit, kwaliteit en doorlooptijden, of marketing KPI's, zoals leads, conversieratio's en ROI.

Management Dashboard

Een management dashboard is een krachtig instrument dat managers en leidinggevenden voorziet van een overzichtelijke weergave van essentiële informatie en statistieken die nodig zijn voor effectieve besluitvorming en het beheer van een organisatie.

Management dashboards consolideren gegevens uit verschillende bronnen en presenteren ze op een visueel aantrekkelijke en begrijpelijke manier. Het biedt managers de mogelijkheid om snel de prestaties, trends en uitzonderingen te analyseren en te begrijpen.

In een management dashboard kunnen diverse elementen worden opgenomen, zoals grafieken, grafieken, meters, scorecards en tabel overzichten. Deze visualisaties stellen managers in staat om de belangrijkste informatie en KPI's in één oogopslag te bekijken, zoals omzet, winst, kosten, klanttevredenheid, operationele efficiëntie en andere relevante statistieken.

Finance Dashboard

Een finance dashboard is een specifiek type dashboard dat zich richt op het verstrekken van belangrijke financiële informatie en analyses aan financiële professionals, managers en andere belanghebbenden binnen een organisatie. Het biedt een overzichtelijke weergave van financiële gegevens en statistieken die nodig zijn voor effectief financieel beheer en besluitvorming.

Finance dashboards consolideren financiële gegevens uit verschillende bronnen, zoals boekhoudsystemen, budgetten, kasstromen en financiële rapporten. Het presenteert deze gegevens op een visueel aantrekkelijke en begrijpelijke manier, waardoor gebruikers snel inzicht krijgen in de financiële gezondheid en prestaties van een organisatie.

In een financieel dashboard kunnen verschillende elementen worden opgenomen, zoals grafieken van inkomsten en uitgaven, winst- en verliesrekeningen, kasstroomoverzichten, balansen, financiële ratio's en andere relevante financiële indicatoren. Deze visualisaties helpen bij het identificeren van trends, patronen en uitzonderingen, waardoor financiële professionals beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.

Een finance dashboard biedt vaak ook de mogelijkheid om financiële prestaties te vergelijken met doelstellingen, budgetten of historische gegevens. Hierdoor kunnen gebruikers de voortgang volgen en afwijkingen analyseren, waardoor ze tijdig kunnen reageren op financiële uitdagingen of kansen.

HR Dashboard

Een HR-dashboard, ook wel bekend als een human resources-dashboard, is een specifiek type dashboard dat zich richt op het verstrekken van belangrijke HR-gerelateerde informatie en inzichten aan HR-professionals, managers en andere belanghebbenden binnen een organisatie.

HR-dashboards voegen gegevens uit verschillende HR-bronnen samen, zoals personeelsdossiers, wervingsprocessen, verzuimgegevens, prestatiebeoordelingen, training en ontwikkeling, en andere HR-gerelateerde informatie. Het presenteert deze gegevens op een visueel aantrekkelijke en begrijpelijke manier, waardoor gebruikers snel inzicht krijgen in de status, trends en prestaties van het personeelsbestand.

In een HR-dashboard kunnen verschillende elementen worden opgenomen, zoals grafieken van personeelsbestand samenstelling, verlooppercentages, wervingsinspanningen, verzuimcijfers, training voortgang, diversiteit en inclusie, en andere belangrijke HR-indicatoren. Deze visualisaties helpen bij het identificeren van patronen, knelpunten en kansen op het gebied van human resources.

Marketing Dashboard

Een marketing dashboard is een specifiek type dashboard dat zich richt op het weergeven en analyseren van belangrijke marketinggegevens en prestatie-indicatoren om marketeers en marketing teams te helpen bij het meten, volgen en optimaliseren van hun marketinginspanningen.

Marketing dashboards consolideren gegevens uit verschillende marketingbronnen, zoals digitale advertentie platforms, sociale media, e-mailmarketing, website-analyse en CRM-systemen. Het presenteert deze gegevens op een visueel aantrekkelijke en overzichtelijke manier, waardoor marketeers snel inzicht krijgen in de effectiviteit en efficiëntie van hun marketingactiviteiten.

In een marketing dashboard kunnen verschillende elementen worden opgenomen, zoals grafieken van websiteverkeer, conversieratio's, leadgeneratie, klikken, betrokkenheid op sociale media, campagne prestaties en andere belangrijke marketing-KPI's. Deze visualisaties helpen marketeers om trends, patronen en kansen te identificeren, waardoor ze gerichte marketing beslissingen kunnen nemen.

Sales Dashboard

Een sales dashboard is een specifiek type dashboard dat zich richt op het visualiseren en analyseren van belangrijke verkoopgegevens en statistieken om verkoopteams en verkoopmanagers te helpen bij het volgen, beheren en verbeteren van hun verkoopprestaties.

Sales dashboards voegen gegevens uit verschillende bronnen samen, zoals CRM-systemen, verkooprapporten, orderbeheer en andere verkoopgerelateerde tools. Het presenteert deze gegevens op een overzichtelijke en visueel aantrekkelijke manier, waardoor gebruikers snel inzicht krijgen in de verkoopcijfers, trends en prestaties.

In een sales dashboard kunnen diverse elementen worden opgenomen, zoals grafieken van verkoopvolumes, omzet, winst, conversieratio's, verkooppijplijn, klantacquisitie, verkoopprestaties per verkoper en andere belangrijke sales-KPI's. Deze visualisaties helpen verkoopteams en managers om trends te identificeren, prestaties te vergelijken en inzichten te verkrijgen die de verkoopresultaten kunnen stimuleren.

Tips voor het opstellen van een gebruiksvriendelijk dashboard

Het ontwerpen van een dashboard is een essentieel onderdeel van het effectief presenteren van gegevens en het bieden van waardevolle inzichten.

Een goed ontworpen dashboard kan een overvloed aan informatie op een beknopte en begrijpelijke manier weergeven, waardoor gebruikers in staat zijn om op een intuïtieve manier de juiste conclusies te trekken en actie te ondernemen.

Om je alvast op weg te helpen hebben we hieronder een lijst opgesteld met 25 tips voor het maken van een gebruiksvriendelijk dashboard:

 1. Gebruik de Gestalt-principes om gelijksoortige items op een logische manier bij elkaar te plaatsen op basis van gelijkheid en nabijheid.
 2. Zorg voor een intuïtieve gebruikersinterface met duidelijke navigatie en aanwijzingen.
 3. Houd het eenvoudig: beperk visuele effecten tot een minimum en verwijder overbodige elementen die afleiden.
 4. Pas de kernboodschap aan op de informatiebehoefte van je doelgroep en creëer een consistent, visueel aantrekkelijk verhaal.
 5. Bepaal welke elementen je wilt tonen op je dashboard: vergelijkingen, trends, voortgangsprocessen of werkvoorraden.
 6. Baseer de verversingsfrequentie van je dashboard gegevens op het transactievolume: maandelijks, wekelijks, dagelijks of realtime.
 7. Toon de belangrijkste KPI's en procesindicatoren die relevant zijn voor elke specifieke doelgroep die je wilt monitoren.
 8. Zorg ervoor dat gebruikers de dashboard gegevens en de visuele boodschap in één oogopslag kunnen begrijpen en absorberen.
 9. Gebruik wit of lichte rasters als achtergrond in plaats van een zwarte achtergrond. Maak slim gebruik van "functioneel wit".
 10. Definieer een duidelijk doel en identificeer de specifieke gebruikersgroep voor je dashboard.
 11. Vermijd overlappende kaders en drukke achtergronden op je dashboard.
 12. Monitor de prestaties van het dashboard en verzamel feedback van gebruikers om voortdurende verbeteringen aan te brengen.
 13. Voeg beperkte interactieve functionaliteit toe, zoals filter- en drill-down mogelijkheden. Toon echter wel de belangrijkste mutaties zonder dat interactie vereist is.
 14. Maak gebruik van templates en standaard ontwerpen om een uniforme uitstraling te behouden die past bij het corporate dashboard.
 15. Zorg voor regelmatige updates en onderhoud van het dashboard om de relevantie en nauwkeurigheid van de gegevens te waarborgen.
 16. Laat grafieken op je dashboard bij voorkeur beginnen bij het nulpunt en toon altijd de context van de data.
 17. Accentueer de belangrijkste conclusies en meest relevante items, maar overdrijf niet.
 18. Gebruik de kleuren op de juiste manier en houd rekening met veelvoorkomende kleurenblindheid, met name bij mannen.
 19. Maak getallen beknopt: gebruik voor 1.000 bijvoorbeeld 1K en voor 1.000.000 bijvoorbeeld 1M enz.
 20. Zorg ervoor dat gebruikers de dashboard gegevens en de visuele boodschap in één oogopslag kunnen begrijpen en absorberen.
 21. Vermijd het gebruik van driedimensionale grafieken, achtergronden of afbeeldingen. 3D-diagrammen zijn niet aan te raden.
 22. Test het dashboard met vertegenwoordigers van de doelgroep om te verzekeren dat het effectief is.
 23. Documenteer de gebruikte methodologieën en bronnen van de gegevens om de transparantie en geloofwaardigheid van het dashboard te vergroten.
 24. Wees consistent: aligneren van vergelijkbare dashboard-elementen, zoals staafdiagrammen, op dezelfde hoogte voor een strakke uitstraling.
 25. Accentueer de belangrijkste conclusies en meest relevante items, maar overdrijf niet.
Gratis demo aanvragen

Meer weten over de mogelijkheden
van een Power BI Dashboard
voor jouw organisatie?

 • Alle Data Bronnen van Systemen en Applicaties zijn te verbinden
 • Binnen 1 tot 2 weken staat uw Business-Intelligence Dashboard al Live
Gratis demo aanvragen
Download brochure

Wat is het verschil tussen een dashboard en een rapportage?

Een dashboard en een rapportage zijn beide hulpmiddelen die worden gebruikt om gegevens en informatie te presenteren, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen beide.

Een dashboard is een visuele weergave van gegevens die vaak in realtime wordt bijgewerkt. Het biedt een overzicht van de belangrijkste prestatie-indicatoren (KPI's) en meetwaarden die relevant zijn voor een specifiek doel of proces.

Dashboards zijn meestal interactief en kunnen bestaan uit grafieken, diagrammen, meters en andere datavisualisaties. Ze worden vaak gebruikt om trends, patronen of uitzonderingen in gegevens te identificeren en snel inzicht te krijgen in de prestaties van een bedrijf, afdeling of project.

Een rapportage daarentegen is een meer gestructureerde en formele presentatie van gegevens en informatie. Rapporten zijn meestal statisch en worden periodiek gegenereerd, bijvoorbeeld dagelijks, wekelijks, maandelijks of jaarlijks.

Rapporten kunnen meerdere pagina's bevatten en zijn vaak bedoeld om te worden gedeeld met verschillende belanghebbenden binnen en buiten een organisatie. Ze kunnen grafieken, tabellen, tekst en andere elementen bevatten om de bevindingen en conclusies te ondersteunen.

Het grootste verschil tussen een dashboard en een rapportage is dat rapportages meer diepgaande informatie bevatten dan een dashboard. Dashboards zijn daarentegen wel gebruiksvriendelijker dan rapportages.

Gratis demo aanvragen

Wat is dashboard performance?

Dashboard performance verwijst naar de effectiviteit en efficiëntie van een dashboard in het verstrekken van bruikbare inzichten en het ondersteunen van datagestuurde besluitvorming. Het meet de prestaties van het dashboard zelf en de impact ervan op de gebruikers en het bedrijf.

De prestatie van een dashboard kan worden beoordeeld aan de hand van verschillende criteria:

 1. Gegevens nauwkeurigheid: het dashboard moet betrouwbare en actuele gegevens presenteren. Onnauwkeurige of verouderde informatie kan leiden tot verkeerde beslissingen. Gebruikerservaring: een goed presterend dashboard biedt een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface. Gebruikers moeten gemakkelijk de gewenste informatie kunnen vinden, filters kunnen toepassen en interactief kunnen werken met de gegevens.
 2. Snelheid en laadtijd: het dashboard moet responsief zijn en gegevens snel laden. Lange laadtijden kunnen de productiviteit verminderen en frustratie veroorzaken bij gebruikers. Relevantie en context: dashboards moeten de juiste gegevens presenteren die relevant zijn voor de specifieke doelen en behoeften van de gebruikers. Het moet de juiste context bieden en inzichten verschaffen die nuttig zijn voor besluitvorming.
 3. Visualisatie en presentatie: een goed ontworpen dashboard maakt gebruik van effectieve datavisualisaties, zoals grafieken, diagrammen en meters, om informatie op een begrijpelijke en impactvolle manier te presenteren. Het moet de gegevens op een duidelijke en overzichtelijke manier weergeven.
 4. Schaalbaarheid: het dashboard moet in staat zijn om te gaan met groeiende hoeveelheden gegevens en gebruikers. Het moet schaalbaar zijn en goede prestaties leveren, zelfs bij een toename van het datavolume en het aantal gelijktijdige gebruikers.

Het meten van de prestatie van een dashboard kan worden gedaan door middel van gebruikersfeedback, analytische gegevens over het gebruik en de impact van het dashboard, en het vergelijken van de prestaties met vooraf bepaalde doelen en KPI's.

Door de prestaties van het dashboard continu te monitoren en te optimaliseren, kan de effectiviteit ervan worden verbeterd en kan het maximale waarde leveren aan de gebruikers en het bedrijf.

Meer weten over de mogelijkheden
van een Power BI Dashboard
voor jouw organisatie?

 • Alle Data Bronnen van Systemen en Applicaties zijn te verbinden
 • Binnen 1 tot 2 weken staat uw Business-Intelligence Dashboard al Live
Gratis demo aanvragen
Download brochure

Wat is dashboard monitoring?

Dashboard monitoring is het proces van het continu volgen en analyseren van gegevens en statistieken op een dashboard om de prestaties, trends en status van een bepaald systeem, proces of activiteit te bewaken.

Dashboard monitoring stelt gebruikers in staat om belangrijke informatie in één oogopslag te bekijken, waardoor ze snel inzicht krijgen in de status en het welzijn van een bepaald aspect van hun bedrijf, project of systeem.

Door regelmatig dashboards te controleren, kunnen gebruikers trends identificeren, potentiële problemen opsporen, prestaties evalueren en belangrijke beslissingen nemen op basis van de verzamelde gegevens.

Hoe maak je een dashboard?

Het maken van een dashboard vereist een gestructureerde aanpak en het volgen van bepaalde stappen. Hieronder volgt een diepgaand stappenplan dat je kunt volgen om een dashboard te maken:

Stap 1: Definieer het doel en de doelgroep van het dashboard

Een effectief dashboard begint met een duidelijk doel en een goed begrip van de doelgroep. Door het doel en de doelgroep te definiëren, kun je het dashboard afstemmen op de specifieke behoeften en vereisten.

 • Bepaal het specifieke doel van het dashboard.
 • Identificeer de doelgroep van het dashboard.

Stap 2: Selecteer de juiste gegevensbronnen

Om een dashboard te creëren dat waardevolle inzichten biedt, is het essentieel om de juiste gegevensbronnen te selecteren. Hierdoor kun je betrouwbare en relevante informatie presenteren.

 • Identificeer de benodigde gegevensbronnen.
 • Zorg ervoor dat de gegevensbronnen betrouwbaar en actueel zijn.

Stap 3: Kies de juiste visualisatietechnieken

Visualisaties zijn de sleutel tot het effectief communiceren van gegevens in een dashboard. Het kiezen van de juiste visualisatietechnieken is cruciaal om de boodschap helder over te brengen.

 • Kies geschikte grafieken en diagrammen.
 • Pas de visualisatietechnieken aan op de aard van de gegevens.

Stap 4: Ontwerp de lay-out en structuur van het dashboard

Een goed ontworpen lay-out en structuur zorgen voor een intuïtieve en gebruiksvriendelijke ervaring voor de gebruikers. Dit helpt hen om gemakkelijk de gewenste informatie te vinden.

 • Bepaal de lay-out en structuur van het dashboard.
 • Maak gebruik van visuele elementen om de informatie te organiseren en te presenteren.

Stap 5: Bouw het dashboard met behulp van de juiste tools

Het gebruik van de juiste tools en software maakt het bouwproces van het dashboard efficiënter en gemakkelijker. Kies een tool die past bij de behoeften en mogelijkheden van jouw organisatie.

 • Selecteer een geschikte tool voor het bouwen van het dashboard.
 • Importeer de gegevensbronnen en bouw de visualisaties.

Stap 6: Test en optimaliseer het dashboard

Om ervoor te zorgen dat het dashboard nauwkeurig en effectief is, is het belangrijk om het grondig te testen en te optimaliseren op basis van feedback van gebruikers.

 • Test het dashboard om nauwkeurigheid en functionaliteit te waarborgen.
 • Verzamel feedback en optimaliseer het dashboard dienovereenkomstig.

Stap 7: Implementeer en deel het dashboard

Nadat het dashboard is gebouwd en getest, is het tijd om het te implementeren en te delen met de gebruikers. Zorg ervoor dat het dashboard toegankelijk is voor degenen die het nodig hebben.

 • Implementeer het dashboard in een geschikte omgeving.
 • Deel het dashboard met de juiste gebruikers.

Stap 8: Onderhoud en update het dashboard regelmatig

Een dashboard is geen eenmalig project, maar vereist voortdurend onderhoud en updates. Door regelmatig onderhoud en updates te bieden, blijft het dashboard relevant en bruikbaar.

 • Zorg voor regelmatige updates van gegevensbronnen.
 • Monitor de prestaties en verzamel feedback voor continue verbetering.

Zelf een dashboard maken of laten maken?

Hoewel het verleidelijk kan zijn om zelf een dashboard te maken, is het vaak een verstandige keuze om een dashboard te laten maken door professionals.

Het bouwen van een effectief dashboard (dashboarding) vereist namelijk niet alleen technische vaardigheden, maar ook kennis van datavisualisatie, gebruikerservaring en strategisch inzicht.

Bij Data Analytics ben je aan het juiste adres voor het laten ontwikkelen van een dashboard. Op basis van de specifieke behoeften van jouw bedrijf of organisatie ontwikkelen wij een dashboard op maat.

Dashboard laten ontwikkelen door Data Analytics

Bij Data Analytics begrijpen we dat gegevens de ruggengraat vormen van elke succesvolle organisatie. We weten ook dat het verkrijgen van waardevolle inzichten uit die gegevens een uitdaging kan zijn. Daarom bieden wij op maat gemaakte dashboards die specifiek zijn ontworpen om aan de unieke behoeften van jouw bedrijf te voldoen.

Onze deskundige data-analisten en ontwikkelaars werken nauw samen met jou samen om een dashboard te creëren dat perfect aansluit bij jouw bedrijfsdoelstellingen.

Of je nu op zoek bent naar real-time KPI's, gedetailleerde rapporten of geavanceerde visualisaties, wij leveren een krachtig dashboard dat je in staat stelt om data-gedreven beslissingen te nemen.

Door te kiezen voor een op maat gemaakt dashboard van Data Analytics, profiteer je van:

 1. Een intuïtieve gebruikerservaring: we zorgen ervoor dat het dashboard gemakkelijk te gebruiken is, zelfs voor niet-technische gebruikers. Je kunt snel en moeiteloos de informatie vinden die je nodig hebt.
 2. Betrouwbare gegevens: onze dashboards worden aangedreven door nauwkeurige en actuele gegevens. Je kunt erop vertrouwen dat je beslissingen baseert op betrouwbare informatie.
 3. Schaalbaarheid: of je bedrijf nu klein of groot is, ons dashboard groeit met je mee. We zorgen ervoor dat het schaalbaar is en kan worden aangepast aan je veranderende behoeften.

Wacht niet langer! Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe een op maat gemaakt dashboard jouw bedrijf naar een hoger niveau kan tillen. Ons team staat klaar om je te helpen bij elke stap van het proces. Maak gebruik van de kracht van gegevens en laat ons je helpen bij het ontgrendelen van waardevolle inzichten.

Veelgestelde vragen

Zijn alle databronnen te koppelen?

Alle databronnen zijn te koppelen. In de afgelopen 12 jaar zijn we nog geen databron tegengekomen die wij niet hebben kunnen koppelen. Ons motto: Als er Data in zit, dan halen wij het eruit.

Zijn Red Flags, Alerts en Notificaties mogelijk?

Komen KPI’s op jouw Power BI dashboard onder de gestelde waarde? Dan kunnen hiervoor signalen worden afgegeven. Dit kan in de vorm van een stoplicht, rode vlaggetjes of emails. Hierdoor kan er snel worden ingegrepen of bijgestuurd.

Is Forecasting en Simulatie mogelijk?

Door de toepassing van AI kunnen we een Forecast Module aan het Power BI dashboard toevoegen. Op basis van historische data worden verwachtingen voorspeld en overzichtelijk weergegeven.

Met onze Simulatie Module is het eenvoudig om verschillende scenario's te testen. Deze module is een waardevolle ondersteuning bij risicomanagement en het nemen van beslissingen.

Hoelang duurt het proces?

Dat is afhankelijk van het aantal databronnen en de complexiteit van het datamodel. Bij de ontwikkeling van een Datawarehouse en Power BI Dashboard met 3 tot 5 databronnen, leveren wij op in 4 tot 6 weken.

Wie wordt de eigenaar van het Power BI Dashboard dat wij ontwikkelen?

Onze opdrachtgever is 100% eigenaar van alles dat wij ontwikkelen. Dit geldt voor de Datawarehouse omgeving, maar ook voor het Power BI Dashboard.

Zijn er maandelijkse kosten?

De enige kosten zijn de maandelijkse abonnementskosten voor het gebruik van Microsoft Power BI en (indien van toepassing) jouw cloudoplossing. Voor een kleine organisatie is dat ongeveer 150 euro per maand.

Wij bieden de optie tot maandelijks onderhoud en support op basis van een strippenkaart. Jij behoudt controle over de kosten. Dit is al mogelijk vanaf 200 euro per maand.

Kunnen wij zelf ons Power BI Dashboard uitbreiden?

Alle Power BI dashboards die wij ontwikkelen worden vanaf de basis, strategisch opgebouwd, zodat u zelf gemakkelijk nieuwe Dashboards kunt maken. Is er behoefte aan een Ad Hoc rapport? Dan kun je die eenvoudig samenstellen met het datamodel dat wij hebben gebouwd.

Kan de data per locatie of afdeling worden bekeken?

Alle data is realtime te bekijken en te benchmarken met andere periodes. Filters aanbrengen om alles per filiaal, locatie of afdeling te bekijken is mogelijk.

Welke Branche-specifieke Power BI Dashboards hebben wij al gebouwd?

Wij bouwen Power BI Dashboards voor organisaties in alle branches. De afgelopen jaren heeft Data Analytics veel branche-specifieke dashboards ontwikkeld voor onderstaande sectoren.

 • Zorg en medisch
 • Detachering
 • Lokale en landelijke overheid
 • Onderwijs
 • Vastgoed

Maak kennis met Data Analytics

Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan. Dat kan bij jou op kantoor, per videocall of telefonisch. Ik help je graag verder!

Onze klanten delen hun succesverhalen

Wij zijn super trots op al onze klanten. Mogen wij onze passie en expertise ook inzetten voor jou?
Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen! Hierbij een greep van onze mooiste cases.
Bekijk alle cases
Bekijk alle cases

Ontdek wat onze klanten vertellen

Klantbeoordeling
9.7/10
1274 reviews - 97% beveelt ons aan

Trusted by 1000+ satisfied customers

Met ons in contact komen?

Rotterdam Building
Microlab - 11e verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam

KVK-nummer: 87189038
BTW NL820246621B02

Laat ons je helpen om data gedreven te werken

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram