"*" geeft vereiste velden aan
Om zelf een effectief Power BI dashboard te maken zult u verschillende stappen moeten ondernemen. Door de volgende stappen te doorlopen kunt u succesvol een Power BI dashboard maken:
Een Power BI Dashboard maken hoeft niet ingewikkeld te zijn, er gaat echter wel ontzettend veel tijd in zitten. Over hoe meer data u beschikt, hoe lastiger het zal zijn om zelf een Power BI dashboard te maken. Grote bedrijven die over verschillende databronnen beschikken kunnen beter een Power BI Consultant raadplegen. Het is namelijk van cruciaal belang dat de juiste databronnen met elkaar verbonden worden. Wanneer u dit verkeerd doet, dan zijn de resultaten die u uit uw dashboard haalt niet betrouwbaar. Hoe u precies een Power BI dashboard in elkaar zet en waarom het aan te raden is om gebruik te maken van deze slimme dashboards, daarover vertellen we u graag meer.
Power BI dashboards zijn slimme dashboards die u helpen om verbanden te leggen tussen meerdere databronnen. Ook maakt een Power BI dashboard eigenhandig visuals zoals grafieken, tabellen en diagrammen. Dit doet het door gegevens te combineren die met elkaar samenhangen. Visuals laten data tot leven komen. Ze zijn een stuk makkelijker leesbaar en geven sneller inzicht dan platte data. Ook tijdens presentaties en vergaderingen wordt er veelal gebruik gemaakt van visuals. Een Power BI dashboard kan deze zelf generen doordat het programma weet welke databronnen met elkaar in verbinding staan. U bespaart hiermee kostbare tijd, want u hoeft niet langer zelf veel tijd te steken in het creëren van bruikbare visuals.
Power BI dashboards kennen talloze voordelen. Met name grote bedrijven kunnen hiervan profiteren. Werkt u nu nog met verschillende databronnen en moet u deze handmatig combineren om tot goede inzichten te komen? Dat is niet langer nodig wanneer u een Power BI dashboard maakt. Stel u heeft een verkoopafdeling, een groot magazijn en een marketingafdeling. Zij werken allemaal apart van elkaar en hebben waarschijnlijk weinig direct contact onderling. De verschillende databronnen die deze afdelingen gebruiken kunnen door dashboards met elkaar verbonden worden. De marketingafdeling heeft zo in één oogopslag duidelijk welke producten goed verkopen en in het magazijn krijgen ze automatisch een bericht wanneer er producten aangevuld moeten worden. Door op deze manier te werken, kan er snel ingesprongen worden op trends en ontwikkelingen. De marketingafdeling hoeft niet langer handmatig te gaan kijken welke producten goed lopen. Een goed gesynchroniseerd Power BI dashboard geeft automatisch een waarschuwing wanneer producten snel of juist langzaam over de toonbank gaan. Er hoeft niet langer meer urenlang gediscussieerd of vergaderd te worden en inzichten worden meteen duidelijk.
Al kort hebben we de stappen even doorgenomen. Graag gaan we op iedere stap iets dieper in, zodat u weet hoe u het beste een Power BI dashboard zelf kunt maken.
Zonder KPI’s kunt u geen Power BI dashboard opstellen. Bepaal wat u wilt meten. Stel maximaal 6 KPI’s op die u verder gaan helpen om uw onderneming te laten groeien.
Nu u weet wat u wilt meten, is het belangrijk dat u de KPI’s ook daadwerkelijk meetbaar maakt. Dit doet u door de SMART-methode te gebruiken. Stel duidelijk op wat u wilt bereiken en maak dit realistisch en tijdsgebonden.
Een Power BI dashboard maken kan onder andere met programma’s als Excel, Google Sheets, Sharepoint en Microsoft Access. Het maken van een Power BI dashboard is een tijdrovende klus en dient zeer zorgvuldig te gebeuren. Steek hier dan ook zeker de tijd in. Bovenstaande programma’s zijn programma’s die iedereen kan gebruiken en die u misschien zelfs al op uw computer heeft staan. Echt geavanceerde Power BI dashboards maakt u met SuperMetrics, Google Data Studio, Databox of Geckoboard. Gaat u hiermee werken, dan dient u wel over de nodige (IT)-kennis te beschikken.
Heel belangrijk! Zorg dat uw databronnen goed met elkaar verbonden zijn en dat ze de juiste resultaten laten zien. Zorg ook dat uw Power BI dashboard er overzichtelijk en duidelijk leesbaar uitziet wanneer u klaar bent met het opstellen.
Aan achterhaalde informatie heeft u natuurlijk niets. Wanneer u een Power BI dashboard maakt, maak dan altijd gebruik van de nieuwste gegevens. Ga dus geen oude gegevens die u niet meer gebruikt verwerken.
Als u bovenstaande stappen volgt, dan zult u een effectief Power BI dashboard maken dat u gegarandeerd gaat helpen om met uw onderneming te groeien. Inzichten worden duidelijk en trends en ontwikkelingen zijn in één oogopslag zichtbaar. Ook kunt u automatische meldingen inschakelen wanneer er bijvoorbeeld een kritisch punt is bereikt in het aantal retourneringen dat u ontvangt. Zelf een Power BI dashboard maken is dus zeker mogelijk. Maar de werking is dan vaak beperkt. Voor een écht goed, professioneel en resultaatgericht Power BI dashboard kunt u het beste een expert op dit gebied inhuren. Hij of zij weet precies welke databronnen met elkaar verbonden dienen te worden en welke gegevens zichtbaar dienen te zijn. Bij Data Analytics kunnen wij u hiermee helpen. Wij kunnen voor uw onderneming een sales dashboard, KPI dashboard of Power BI dashboard ontwikkelen dat aan al uw wensen voldoet. Heeft u nog vragen over het maken van een Power BI dashboard of kunnen wij u helpen met het opstellen van een Power BI dashboard? Neem dan gerust eens contact met ons op. Samen gaan we kijken wat we voor u kunnen betekenen