Home Nieuws

Qlik Sense vs. Qlikview

Qlik Sense vs. Qlikview

laatst geüpdatet op augustus 17, 2023 door

Wij krijgen veel vragen binnen over het verschil tussen Qlik Sense en Qlikview. Beide zijn het namelijk programma’s die databronnen samenvoegen en u tot meer inzichten over uw bedrijf laten komen. KPI’s worden duidelijk gemaakt, visuals gecreëerd en zakelijke doelen worden daardoor sneller bereikt. Maar wat is het verschil dan precies tussen de twee als zij beide hetzelfde doen? Wij begrijpen dat het lastig is om in eerste instantie de twee tools uit elkaar te houden. Daarom leggen wij u graag uit wat de verschillen precies zijn. Ook nemen we u dieper mee in dit onderwerp. Voor iedereen die niet bekend is met Qlik Sense of Qlikview maken we graag duidelijk waarom het een toegevoegde waarde is voor veel bedrijven. Dus bent u benieuwd of Qlik Sense of Qlikview ook uw bedrijf verder kunnen helpen? Lees dan snel verder.

Krijg meer inzicht in uw databronnen

Werkt u met veel data en raakt u daardoor het overzicht snel kwijt? Weet u dat u veel meer kunt halen uit uw data, maar komt u er maar niet precies achter hóe u dit moet doen? Of bent u urenlang bezig met gegevens te analyseren om vervolgens erachter te komen dat er een fout is gemaakt en alles weer opnieuw moet? Dan bieden de dashboards van Qlik Sense en Qlikview voor u de oplossing. Deze tools zetten namelijk heel eenvoudig data om in visuals en reportages. Visuals zijn namelijk een stuk eenvoudiger te lezen en voor iedereen duidelijk. Doordat het zo eenvoudig te lezen is, creëert het nieuwe en unieke inzichten in uw data, maar het laat u ook snel zien waar eventuele kansen liggen. Alleen de beste tools kunnen u helpen om betere inzichten te krijgen en daarmee zakelijke doelen sneller en efficiënter te bereiken. Qlik Sense en Qlikview zijn zo’n tools. Zij mogen zich wat ons betreft rekenen tot de beste analytics tools die op de markt verkrijgbaar zijn. Beide programma’s worden dan ook wereldwijd door talloze ondernemingen en multinationals gebruikt. Het verzamelt alle data uit Excel, ERP, CRM of Data warehouses en voegt deze samen op één plek. Het houdt de bewegingen binnen uw organisatie in het oog en springt snel in op trends en ontwikkelingen. Qlik Sense en Qlikview zorgen ervoor dat u nooit meer achterloopt op deze zaken.

Wat is Qlik Sense?

Om erachter te komen wat het verschil is tussen Qlik Sense en Qlikview, is het goed om eerst dieper in te gaan op de twee programma’s. Wij leggen u graag uit wat de tools precies inhouden en wat u er mee kunt doen. Te beginnen met Qlik Sense. Qlik Sense is een data analyse platform. Dit houdt in dat het programma u een snelle toegang geeft tot al uw databronnen, maar ook dat het de databronnen samenvoegt op één plek. Van hieruit kunnen eenvoudig analyses gemaakt worden. Dit hoeft u niet zelf te doen. Qlik Sense voegt namelijk alle data samen die van belang zijn. Door deze data ook nog eens om te zetten in visuals als grafieken, tabellen en diagrammen, zijn de cijfers voor iedereen makkelijk te begrijpen. Dit maakt communiceren onderling makkelijker en begrijpelijker. Niet iedere werknemer heeft namelijk alle kennis in huis. Dit is ook zeker niet erg, maar het maakt het soms lastiger om belangrijke cijfers te overleggen met andere afdelingen. Qlik Sense zet de data dus om in visuals die veel makkelijker te begrijpen zijn. Ze geven in één oogopslag de resultaten weer. Als u geen gebruik maakt van tools als Qlik Sense en Qlikview dan komt het volgende scenario u waarschijnlijk bekend voor: Een directeur van een alsmaar groeiende onderneming in wijn was veel tijd kwijt aan analyses. Meerdere Excel bestanden en sheets stonden open op zijn computer om maar alle informatie te vinden die hij nodig had. Hij moest meerdere bestanden combineren voor betere inzichten en om vergelijkingen te kunnen trekken. Al snel kwam hij erachter dat dit ook anders zou moeten kunnen. Hij had namelijk zo veel bestanden openstaan, dat hij aan drie computerschermen nog niet eens genoeg had. Tegenwoordig werkt deze directeur met Qlik Sense. Dit heeft ervoor gezorgd dat alle data die van waarde zijn worden samengevoegd tot één overzichtelijke visual. Nu had hij aan één computerscherm al genoeg. De visuals worden automatisch gegenereerd door Qlik Sense. Hier heeft u dus geen omkijken naar. De directeur is inmiddels geen kostbare tijd meer kwijt aan ellenlange analyses en zijn bedrijf maakt een significante groei door. Dit voorbeeld is niet zo maar uit de lucht gegrepen. Veel ondernemingen werken op dezelfde manier als de directeur uit het voorbeeld. En misschien herkent u zichzelf er ook wel in.

De voordelen van Qlik Sense

Qlik Sense kent veel voordelen. Zoals u inmiddels weet is het in staat om databronnen samen te voegen en visuals automatisch te creëren. Dit maakt het een zeer gebruiksvriendelijke tool. Iedereen in uw organisatie zal er mee kunnen werken, want er is geen specifieke kennis voor nodig. Dit betekent automatisch ook weer dat u taken kunt uitbesteden. Vaak zijn er één of meerdere medewerkers uren, of soms wel dagenlang, bezig om analyses te maken. Dit is niet meer nodig wanneer u gebruik maakt van Qlik Sense. Het programma helpt u hier namelijk bij. Dit houdt ook in dat het werk uitbesteed kan worden aan andere collega’s en niet meer dezelfde werknemers veel tijd kwijt zijn aan het inzichtelijk maken van de cijfers.

Qlik Sense is een modern en interactief programma dat in het oog springende visuals als grafieken en tabellen automatisch kan creëren uit databronnen. Het zijn krachtige visuals en de rapportages die Qlik Sense maakt zijn mooi opgemaakt en duidelijk. De dashboards van Qlik Sense kunnen geheel naar wens ingericht worden. Geheel op toepassing van uw bedrijf dus. Daardoor zult u nooit overbodige informatie te zien krijgen. Dit is wel zo handig, want informatie die u niet nodig heeft zorgt alleen maar voor afleiding. Denk maar eens aan de wiskundige opdrachten die u vroeger op school kreeg. De opdrachten stonden vol met cijfers en teksten die u eigenlijk helemaal niet nodig had om de som op te lossen, deze werden expres toegevoegd om het u lastiger te maken. U ging waarschijnlijk net als de meesten de verkeerde cijfers gebruiken waardoor u niet of lastig tot de oplossing kwam. Dit geldt ook voor de databronnen en alle informatie die daaruit vloeit. U kunt wel alles meten en met elkaar willen vergelijken, maar dit is niet altijd nodig en zorgt alleen maar voor extra werk. Qlik Sense dashboards zorgen ervoor dat alleen die informatie samengevoegd wordt die nodig is. Dit kan doordat ze geheel naar wens gemaakt kunnen worden. Zo ziet u dus nooit informatie die helemaal niet noodzakelijk is voor uw onderneming. In één oogopslag ziet u de meest belangrijke KPI’s die u opgesteld heeft. Qlik sense kan nieuwe verbanden leggen en u tot inzichten laten komen waar u nooit eerder aan gedacht heeft. Het programma beschikt over het hypermoderne Artificial Intelligence (AI). Dit betekent dat het met u meedenkt en zelf met suggesties komt voor verbeteringen. Het helpt met het leggen van nieuwe combinaties in datasets. Dankzij deze AI gaat u kansen zien liggen die u zelf nooit eerder zag.

Wat is Qlikview?

Na een uitgebreide kennismaking met Qlik Sense is het nu tijd om Qlikview onder de loep te nemen. Qlikview is net als Qlik Sense een data analyse tool. Het geeft waardevolle informatie die u gaat helpen om uw doelen sneller en efficiënter te bereiken. Qlikview haalt data op en gaat deze analyseren. Rapportages worden automatisch gemaakt door het programma. Dit neemt veel werk en tijd uit handen van uw werknemers. Data analyseren is namelijk een zeer tijdrovende klus. Bovendien is het vaak ook een ingewikkelde taak die u niet aan iedereen over kunt laten. Maar wel aan Qlikview. Veel medewerkers beschikken niet over de juiste kennis of ervaring om data te analyseren en tot waardevolle inzichten te komen. Het is dan ook een ingewikkelde puzzel. Fouten worden snel gemaakt en deze sluipen langzaam door het gehele systeem. Soms worden deze fouten nooit opgemerkt, wat kan leiden tot foute conclusies. Deze foute conclusie kunnen vervolgens weer leiden tot verkeerde beslissingen. Zij zijn immers gebaseerd op foute gegevens. Door gebruik te maken van Qlikview voorkomt u deze fouten en de verkeerde beslissingen die daaruit vloeien. Qlikview neemt u de ingewikkelde klus van analyseren uit handen en kan door zijn gebruiksvriendelijkheid door iedereen binnen het bedrijf gebruikt worden. Het programma weet precies welke databronnen gekoppeld moeten worden om bepaalde KPI’s zichtbaar te maken. Tevens kan Qlikview data analyseren, rapporten opstellen en data visualiseren. In een dashboard kunt u snel en eenvoudig alle informatie die u nodig heeft bekijken. U kunt alle statistieken bijhouden die u maar wenst. Bekijk bijvoorbeeld bepaalde trends en ontwikkelingen op een gebied. Zet uw resultaten af tegen een bepaalde tijd of periode. Door hier gebruik van te maken kunt u makkelijk onderzoek doen naar allerlei data.

U kunt zelf bepalen wie er in uw bedrijf toegang heeft tot de gegevens en databronnen van Qlikview. Maar ook in het programma zelf kunt u aangegeven welke medewerkers toegang hebben tot welke informatie. Zo hoeft u niet bang te zijn dat medewerkers informatie onder ogen krijgen die niet voor hen is bedoeld. U kunt de informatie in Qlikview ook delen met opdrachtgevers of leveranciers. U kunt hen toegang verlenen tot de informatie die voor hen van belang is. Qlikview is uitstekend beveiligd en u hoeft zich dan ook geen zorgen te maken dat uw gegevens op straat komen te liggen. Wereldwijd maken dan ook talloze bedrijven gebruik van niet alleen Qlikview maar ook van Qlik Sense.

De verschillen tussen Qlik Sense en Qlikview

Na een uitgebreide uitleg ove rwat Qlik Sense is en wat Qlikview is, zien we u denken dat er maar weinig verschillen zijn. En eigenlijk is dat ook zo. Alle mogelijkheden die u heeft gelezen over Qlikview, komen ook terug in het dashboard van Qlik Sense. Qlik Sense is namelijk de waardige opvolger van Qlikview. Het grootste verschil tussen de twee zit hem in de interface. Alhoewel beide tools zeer gebruiksvriendelijk zijn, is Qlik Sense dat nog wel het meeste. Qlik Sense maakt het namelijk eenvoudiger om analyses zelf uit te voeren. De tool laat u er dieper op ingaan en meer details zien. Dit leidt tot betere inzichten en het nóg sneller behalen van uw doelen. Beide programma’s geven u een zeer duidelijk inzicht in de gestelde zakelijke doelen en KPI’s. Het is op iedere afdeling binnen een bedrijf inzetbaar. Bij sales, inkoop, financiën of marketing, iedere afdeling kan er gebruik van maken. Ook kunnen ze gekoppeld worden zodat belangrijke gegevens ook voor andere afdelingen direct zichtbaar zijn. Op het eerste gezicht dus weinig verschil, maar toch raden wij u aan om te kiezen voor Qlik Sense indien u nog twijfelt tussen de twee.

Waarom Qliksense vaak een betere optie is

Zoals we zojuist al aangaven is Qlik Sense de opvolger van Qlikview. Er zitten dus best veel overeenkomsten tussen de twee zoals u gezien heeft. Veel bedrijven werken al jarenlang tot volle tevredenheid met Qlikview. Toch raden wij het aan om de overstap naar Qlik Sense te maken. Bedrijven die namelijk deze overstap hebben gemaakt, zagen een flinke toename in het gebruik van Business Intelligence binnen hun organisatie. Ook de verbeterde interface maakt een groot verschil. Veel bedrijven gaven aan dat de vernieuwde interface een enorme vooruitgang was en een reden om andere bedrijven ook de overstap aan te bevelen. Qlikview kan ondanks de goede en duidelijke vormgeving toch wat rommelig overkomen. Dit komt omdat het meer visuals laat zien dan zijn opvolger. Qlik Sense heeft de interface zo gemaakt dat deze rustiger oogt. Het geeft u direct antwoord op de meest belangrijke vraagstukken binnen uw bedrijf. Tevens geeft het direct inzicht in wat er moet gebeuren. Vanuit deze visual kunt u dieper het programma in om de exacte details te zien. Dit zijn details die u niet altijd nodig heeft voor bepaalde zaken, maar die er wel degelijk toedoen. Qlik Sense geeft daardoor meer inzicht in uw databronnen dan Qlikview. Maakt uw onderneming gebruik van Qliview en wilt u liever overstappen naar de nóg gebruiksvriendelijkere Qlik Sense? Wij helpen u graag met het overzetten van alle gegevens, zodat u zeker weet dat er niets verloren gaat.

Aan de slag met Qlik Sense of Qlikview

Wij van Data Analytics kunnen u helpen met het maken van een Qlik Sense of Qlikview dashboard. In uiterlijk twee weken zorgen wij ervoor dat het dashboard online staat zodat u snel aan de slag kunt. Uw zakelijke doelen zijn vanaf dan binnen handbereik. Onze Qlik Sense architect kan u helpen een dashboard op te stellen dat geheel aan uw wensen voldoet. Er komt namelijk veel technische kennis bij kijken. Natuurlijk kunt u altijd zelf een dashboard opstellen, maar zorg wel dat u zeker bent dat u de juiste databronnen met elkaar verbindt. Onze specialisten op dit gebied hebben jarenlange ervaring en hebben al talloze ondernemingen geholpen met Qlik Sense en Qlikview. Ook komen zij interne trainingen verzorgen voor iedere binnen uw bedrijf die met de tool gaat werken. Op deze manier kunnen uw collega’s snel zelf aan de slag en creëren zij binnen de kortste keren hun eigen rapportages en beginnen zij te leren hoe zij daar waardevolle inzichten uit kunnen halen.

Wilt u meer weten of de mogelijkheden van Qlik Sense of Qlikview? Of wilt u zelf graag gebruik gaan maken van deze data analyse tools? Wij van Data Analytics helpen u hier graag mee. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij gaan dan kijken wat we voor u en uw onderneming kunnen betekenen. 

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

Meer weten over de mogelijkheden
van een Power BI Dashboard
voor uw organisatie?

  • Alle Data Bronnen van Systemen en Applicaties zijn te verbinden
  • Binnen 1 tot 2 weken staat uw Business-Intelligence Dashboard al Live
Gratis demo aanvragen
Download brochure

Met ons in contact komen?

Rotterdam Building
Microlab - 11e verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam

KVK-nummer: 87189038
BTW NL820246621B02

Laat ons je helpen om data gedreven te werken

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram