Wat is een Azure architect?
Marco van Zomeren op mei 20, 2023
"*" geeft vereiste velden aan
Een Azure architect is één van de meest gewilde banen binnen de IT. De salarissen van Cloud architecten zijn verwacht dit jaar te stijgen met ongeveer 88%. Dat zet het gemiddelde salaris van Cloud architecten op $155.000 per jaar. Dit is niet voor niets, want een Azure architect is onder andere verantwoordelijk voor het begrijpen van de klantbehoeften, het vaststellen van vereisten, het managen van een team van ontwikkelaars, testers, database beheerders en ander personeel. Om zodoende een complete Cloud oplossing te bouwen, testen en implementeren. Een Azure architect zit samen met eindgebruikers, interne besluitvormers, projecteigenaren én projectmanagers om de vereisten vast te stellen en duidelijk te krijgen aan welke functionele vereisten zijn of haar team zich moet houden. Daarnaast werkt een Azure architect ook nauw samen met de klanten om de applicatie te testen, feedback te krijgen en verwerken en zodoende mogelijke problemen of fouten te achterhalen en op te lossen. Op het moment is het wellicht nog vrij onduidelijk wat een Azure architect nu precies inhoudt en wat het nut is voor uw organisatie, maar aan de hand van deze blog zullen we alle onduidelijkheden wegnemen en zult u de voordelen inzien van een dergelijke Cloud architect.
Een Azure architect is dus in feite een Cloud Architect, welke werkzaam is met het Microsoft Azure Cloud pakket. Een prototype Azure architect is te omschrijven als een senior techneut met tenminste tien jaar ervaring in het bouwen en onderhouden van software applicaties. Een Azure architect begrijpt tot in de kleinste details iedere fase van de levenscyclus van een software project. Daarnaast heeft hij of zij ook affiniteit met de verschillende rollen binnen een team en het managen van deze rollen, waardoor een gedetailleerde technische implementatie kinderlijk eenvoudig voor hem of haar is. Een Azure architect heeft dus een zeer uitgebreide lijst aan competenties en vaardigheden tot zijn of haar beschikking. Alleen dat maakt het al een grote aanwinst voor uw bedrijf. Het blijft daar echter niet bij. Want ongeacht dat de functie zelf al vrijwel onmisbaar is voor een bedrijf, brengt het gebruik van Microsoft Azure Cloud ook vele voordelen met zich mee. We vertellen u graag meer.
Microsoft Azure Cloud is namelijk een set Cloud services, welke continu worden uitgebreid en waarmee uw onderneming zowel huidige als toekomstige uitdagingen te lijf kan gaan. Met Microsoft Azure Cloud heeft u de vrijheid om verschillende toepassingen te maken, te implementeren en te beheren binnen een groot wereldwijd netwerk. U kunt zelfs uw favoriete frameworks en hulpprogramma’s blijven gebruiken. Dankzij Azure heeft u de beschikking over alles wat nodig is om uw volgende cloudoplossing te bouwen. Hieronder leest u over de onmisbare voordelen van het programma:
Microsoft Azure Cloud biedt u meer dan 100 soorten services, waar u allerlei taken mee kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van uw bestaande toepassingen op virtuele machines en het verkennen van nieuwe softwaremogelijkheden zoals mixed reality en intelligente bots. Het eerste wat veel organisaties in de Cloud doen, is hun huidige toepassingen verplaatsen naar virtuele machines die door Azure worden uitgevoerd. Alhoewel dit zeker een goed begin is, is er nog veel meer mogelijk met behulp van de Cloud. Azure biedt bijvoorbeeld al de mogelijkheid gebruik te maken van AI- machine learning-services, welke op een natuurlijke manier door middel van spraak, zicht en gehoor communiceren met eindgebruikers. Bovendien biedt het programma data opslagoplossingen, waarbij dynamische groei mogelijk is. Zodoende is het voor u mogelijk om enorm grote hoeveelheden informatie op te slaan. Zonder de kracht van de Cloud zou dit allemaal onmogelijk zijn geweest.
Wellicht bent u ondertussen geïnteresseerd om zelf ook Microsoft Azure Cloud in uw onderneming te implementeren. In dat geval is het van belang om ook iets te weten over het ontwerpen, of wel het inrichten, van uw Azure-toepassing. Het ontwerpen van de Azure architectuur wordt doorgaans gedaan door middel van het aanhouden van een bepaalde architectuurstijl. Zo’n architectuurstijl kunt u zien als een familie van architecturen, die bepaalde kenmerken met elkaar delen. Een N-tier is bijvoorbeeld een bekende stijl die voor Azure architectuur wordt gebruikt. Het is zeker niet het geval dat bepaalde architectuurstijlen vereisen dat er specifieke software wordt gebruikt, maar het is wel zo dat sommige software meer zijn geschikt voor bepaalde architecturen. De meest gebruikte architectuurstijlen hebben wij hieronder voor u op een rij gezet:
- Web-Queue-Worker;
Bent u op zoek naar een zuivere PaaS-oplossing? Dan is het implementeren van en Web-Queue-Worker architectuur een goede overweging. Binnen deze architectuurstijl heeft uw toepassing een webfront-end, welke HTTP-aanvragen afhandelt. Daarnaast kan het in de back-end ook CPU-intensieve of langlopende bewerkingen uitvoeren.
Een Web-Queue-Worker architectuur is voornamelijk geschikt voor relatief eenvoudige domeinen, welke gebruikmaken van een aantal resource-intensieve taken. Net zoals bij een N-tier architectuur is deze stijl eenvoudig te begrijpen. Het gebruik van beheerde services vergemakkelijkt zowel de bewerkingen als implementatie. Maar in het geval van complexe domeinen wordt het al vrij snel moeilijk om de afhankelijkheden te beheren.
- N-tier;
Dit is wellicht één van de meest traditionele architecturen voor bedrijfstoepassingen. Afhankelijkheden worden hier beheerd door de toepassing te verdelen in lagen. Deze lagen vertegenwoordigen logische functies, denk aan gegevenstoegang, presentatie en bedrijfslogica. Eén bepaalde laag kan enkel onderliggende lagen aanroepen. Deze horizontale gelaagdheid kan op den duur hinder gaan vormen. Zo kan het bijvoorbeeld ingewikkeld worden om wijzigingen door te voeren in een specifiek deel van de toepassing, zonder dat de andere delen in de toepassing ook worden beïnvloed. Dit zorgt ervoor dat updates regelmatig moeten worden uitgevoerd en dat u beperkt bent in het snel uitrollen van nieuwe functies.
Een N-tier architectuur is met name geschikt voor migratie van reeds bestaande toepassingen, welke al een gelaagde architectuur bevatten. Daarom worden N-tier architecturen voornamelijk gebruikt in IaaS-oplossingen (Infrastructure as a Service) en toepassingen die een mix van beheerde en IaaS-services gebruiken.
- Gebeurtenisafhankelijke architectuur;
Gebeurtenisafhankelijke architecturen maken gebruik van een model van publiceren en abonneren (pub-sub), waarbij producenten content publiceren en waar consumenten zich op kunnen abonneren. Hierbij zijn de consumenten onafhankelijk van elkaar en staan ze ook los van de producenten.
Een gebeurtenisafhankelijke architectuur is met name te gebruiken voor toepassingen, die grote hoeveelheden gegevens met een lage latentie opnemen en verwerken. Denk bijvoorbeeld aan IoT-oplossingen. Deze architectuurstijl is ook uitermate geschikt wanneer verschillende subsystemen, verschillende soorten verwerking dienen uit te voeren op dezelfde gegevens.
- Microservices;
Gebruikt uw toepassing een complexer domein? Dan is het verstandig om een Microservices-architectuur te implementeren. Een microservice toepassing bestaat namelijk uit een uitgebreid aantal onafhankelijke, kleine services. Hierbij implementeert iedere service één bedrijfsfunctie en de services zijn van elkaar losgekoppeld en communiceren middels API-contracten.
Het is mogelijk om iedere service te laten bouwen door een klein ontwikkelingsteam. Afzonderlijke services kunnen vervolgens worden geïmplementeerd zonder dat er veel gecoördineerd hoeft te worden tussen de teams. Dit maakt het regelmatig updaten een stuk eenvoudiger. Echter is een dergelijke architectuur wel een stuk complexer om in elkaar te zetten en te beheren dan andere architectuurstijlen. Maar als dit goed gebeurd, dan kan deze stijl uitstekend bijdragen aan een tolerantere architectuur, hogere release-snelheid én snellere innovatie.
- Big Compute, Big Data
Big Compute en Big Data zijn gespecialiseerde stijlen, welke met name geschikt zijn voor workloads die aan specifiek bepaalde profielen voldoen. De Big Data stijl verdeelt bijvoorbeeld een grote set gegevens in stukken voor rapportage en analyse. Hierbij wordt voor de volledige set parallelle verwerking toegepast. Big Compute wordt ook wel High-Performance Computing (HPC) genoemd en hier worden parallelle berekeningen op een zeer groot aantal keren uitgevoerd.
Tot slot richt een succesvolle Cloud toepassing zich altijd op de vijf pijlers van softwarekwaliteit, namelijk: kostenoptimalisatie, operationele topprestaties, prestatie-efficiëntie, betrouwbaarheid én beveiliging. Deze vijf pijlers zullen we nog kort voor u toelichten.
- Prestatie-efficiëntie;
Bij prestatie-efficiëntie draait het om de mogelijkheid om op een efficiënte manier werkbelasting te schalen en zodoende te voldoen aan de gebruikers vastgestelde eisen. Hierbij moet u er rekening mee houden dat Cloud omgevingen toenemen naarmate u probeert te voldoen aan zakelijke vereisten. Deze principes zijn namelijk met name bedoelde om u op weg te helpen met een algemene strategie voor het verbeteren van de efficiëntie van verschillende prestaties.
- Operationele topprestaties;
De volgende pijler heeft betrekking op de processen, welke ervoor zorgen dat een bepaalde toepassing werkzaam blijft. Betrouwbaarheid en voorspelbaarheid zijn bij implementaties van uitermate groot belang. Deze moeten worden geautomatiseerd, zodat de kans op menselijke gebreken beperkt blijft. Ook dienen ze een routinematig en snel proces te zijn, op deze manier kan het uitbrengen van foutoplossingen of nieuwe functies niet vertragen. Ook is het van belang, dat u een update in geval van problemen kunt terugdraaien of voor uitrollen.
- Kostenoptimalisatie;
Alle rendabele workloads worden in beginsel aangestuurd door het rendement op investeringen (ROI) terwijl u aan een bepaald budget bent gebonden en de bedrijfsdoelen. De principes omtrent kostenoptimalisatie betreffen een reeks overwegingen, die enerzijds uitermate belangrijk zijn en anderzijds u kunnen helpen bij het bereiken van vooraf gestelde zakelijke doelen en de reden voor kosten. Deze principes zijn: binnen de kostenbeperkingen blijven, schaalbare kosten streven, betalen voor verbruik, juiste resources en grootte én bewaking en optimalisatie.
- Beveiliging;
De principes omtrent beveiliging bieden ondersteuning aan belangrijke strategieën en beschrijven een veilig ontworpen systeem, welke gehost wordt in on-premises of Cloud datacenters. Een combinatie van de twee is overigens ook uiteraard mogelijk. De toepassing van deze principes zorgt voor een aanzienlijk grotere kans dat uw beveiligingsarchitectuur de zekerheid van beschikbaarheid, vertrouwelijkheid en integriteit vasthoudt. De principes rondom beveiliging zijn: beveiliging opleiden en stimuleren, van Zero Trust uitgaan, aanbrengen van continue verbetering, benchmarken, ontwerpen voor tolerantie, focus leggen op Information Protection, omarmen van automatisering, verantwoordelijkheden, identiteit gebruiken als hoofdzakelijke Access Control, gebruikmaken van native besturingselementen, ontwerpen voor aanvallers, eenvoud van de schijf, het bouwen van een uitgebreide strategie, beveiligingsprioriteiten afstemmen op de bedrijfsmissie.
- Betrouwbaarheid
Het bouwen van een betrouwbare toepassing in de Cloud verschilt aanzienlijk met het bouwen van traditionele toepassingen. In het verleden heeft u wellicht niveaus van redundante endhardware aangeschaft, om ervoor te zorgen dat een volledige toepassingsplatform uitvalt. In de Cloud bevestigen we echter op voorhand dat er fouten gaan optreden. In dit geval worden fouten dus niet helemaal voorkomen, maar proberen we juist de effecten van een storingsonderdeel te beperken.
Aan de hand van deze blog bent u te weten gekomen wat de functie is van een Azure architect, wat Azure architectuur inhoudt én wat de voordelen van de twee zijn. Daarnaast hebben u ook verteld over de verschillende architectuurstijlen en de bijbehorende vijf pijlers van softwarekwaliteit. Wellicht bent u op dit moment enthousiast geworden om ook binnen uw organisatie Azure architectuur te gaan toepassen. In dat geval raden we u aan om contact met ons op te nemen. Ons team van technische specialisten bespreken namelijk graag de mogelijkheden voor uw organisatie.