Home Nieuws

Wat is Qlik Sense?

Wat is Qlik Sense?

laatst geüpdatet op augustus 17, 2023 door

Steeds meer bedrijven maken gebruik van Qlik Sense. En dat is niet zo vreemd, want Qlik Sense kan bedrijven helpen bij het creëren van meer omzet en het behalen van de zakelijke doelen. Het geeft op een zeer eenvoudige wijze meer inzicht in de data binnen een bedrijf. Maar wat is Qlik Sense dan precies? En hoe gaat dit alles in zijn werk? Bij Data Analytics werken wij al jaren met dit moderne systeem dat kan analyseren, visuals kan creëren en data kan omzetten tot begrijpelijk rapportages. Heeft u nog niet de oneindige voordelen ontdekt van Qlik Sense? Of twijfelt u nog om te investeren in dit data analyse programma? Wij leggen u graag uit wat Qlik Sense precies is en hoe het in uw voordeel kan werken.

Qlik Sense in het kort

Voor we uitgebreid ingaan op alle voordelen van Qlik Sense, leggen we u eerst graag uit wat het programma precies is. Want we kunnen ons voorstellen dat dit een compleet nieuw onderwerp voor u is. Qlik Sense is alsmaar groeiende en inmiddels maken talloze bedrijven gebruik van dit systeem. Niet alleen op nationaal gebied, maar ook grote internationale bedrijven en multinationals hebben het gemak van Qlik Sense ontdekt. Qlik Sense is een data analyse tool. Het kan u dus helpen met het analyseren van alle cijfers binnen uw onderneming. Als u nog geen gebruik maakt van Qlik Sense, dan heeft u waarschijnlijk alle cijfers en andere belangrijke data opgeslagen in meerdere Excel bestanden. Natuurlijk is dit een goede manier, maar om tot duidelijke inzichten te komen is Excel minder geschikt. Doordat al uw (belangrijke) data is verspreid over meerdere bestanden is het lastig om analyses te maken. Qlik Sense voegt al uw databronnen samen op één plek. Het programma kan wel duizenden databronnen samenvoegen, dus ook de vele bestanden van uw onderneming komen in aanmerking. We zien u denken wat het voordeel dan is om alle data samen te voegen? Natuurlijk dat u nooit meer meerdere bestanden hoeft te openen of te zoeken. Maar Qlik Sense doet nog veel meer dan alleen uw databronnen samenvoegen. Het programma analyseert uw data en kan automatisch rapportages opstellen. In één duidelijk en overzichtelijk dashboard worden al uw data zichtbaar gemaakt. Qlik Sense visualiseert uw data door er grafieken, tabellen en diagrammen van te maken. Dit hoeft u dus niet meer zelf te doen. Door gebruik te maken van Qlik Sense betekent het dat u niet langer afhankelijk bent van meerdere bestanden vol teksten en cijfers. De visuals die Qlik Sense voor u creëert zijn duidelijk en voor iedereen makkelijk leesbaar. Ook zijn ze direct zichtbaar in uw dashboard. Dit alles maakt het gemakkelijker om complexe analyses uit te voeren. Hier gaat niet langer kostbare tijd aan verloren. Op basis van de zeer betrouwbare analyses van Qlik Sense kunt weloverwogen beslissingen voor uw onderneming nemen. Ook kunnen alle bewegingen binnen uw organisatie gemakkelijk in de gaten worden gehouden. Maar ook de laatste trends en ontwikkelingen worden duidelijk zichtbaar. Qlik Sense is een visualisatie tool die helpt om haar gebruiker tot nieuwe inzichten te laten komen. Business Intelligence (BI) was jarenlang gedreven door kennis en techniek, maar is nu veel toegankelijker geworden. Men had behoefte aan programma’s waar de gebruiker minder specifieke kennis voor in huis hoeft te hebben en zelf kan beslissen wat er met de data gebeurt. Qlik Sense is ingesprongen op deze alsmaar groeiende vraag naar eenvoudige visualisatie en data analyse tools. En met uitzonderlijk succes!

Wat kunt u allemaal met Qlik Sense?

Nu duidelijk is wat Qlik Sense precies is voor een programma, kunnen we dieper ingaan op de functionaliteiten van deze tool. Want wat kunt u eigenlijk allemaal met Qlik Sense? Zoals we al benoemden kunt u met Qlik Sense al uw belangrijke databronnen binnen uw bedrijf samenvoegen, maar ook met elkaar verbinden. En deze verbinding zorgt er weer voor dat u tot inzichten zult komen waar u nooit eerder op gekomen was. In een handomdraai kunt u grote hoeveelheden data doorzoeken en analyseren. Het programma maakt gebruik van Artificial Intelligence (AI). AI helpt u met het leggen van nieuwe verbanden. Het weet precies welke data relevant zijn en aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Dit is wat ervoor zorgt dat u tot die inzichten komt, die we zojuist benoemden: de inzichten waar u zelf nooit eerder op gekomen was. Met Artificial Intelligence zal er een wereld voor u opengaan.

Qlik Sense beschikt over een Smart Search optie. Door het invoeren van een zoekterm kan de tool het gehele programma, inclusief alle databronnen, doorzoeken. Qlik Sense rangschikt vervolgens de waarde van de resultaten op een uitstekende manier. Deze functie is een waardevolle toevoeging aan de tool en maakt het mogelijk om zonder enige kennis toch de juiste databronnen te vinden. En dat tussen de misschien wel honderden databronnen binnen uw bedrijf die nu op veel verschillende plekken staan opgeslagen. U hoeft dus niet langer lang te zoeken, want met Qlik Sense ligt dit alles binnen handbereik.

Doordat de gebruiker volledig vrij is in het ontwikkelen en samenstellen van de lay-out van het dashboard is Qlik Sense één op één te gebruiken binnen uw organisatie. Geen dashboard zal er dus hetzelfde uitzien. De visuals kunnen aangepast worden naar uw wensen, net als het kleurgebruik. Pas het volledige dashboard aan op uw bedrijfsdoelen én uw bedrijfsstijl. Dit alles kan heel eenvoudig met het drag and drop systeem waar Qlik Sense mee werkt. Er is geen technische of andere specifieke kennis voor nodig om dit te realiseren.

De voordelen van Qlik Sense

Nu zullen we wat dieper ingaan op de vele voordelen van Qlik Sense. En dat zijn er nogal wat. We nemen kort de belangrijkste voordelen met u door.

Gebruikersvriendelijk

Allereest het gebruiksgemak, dat we zojuist ook al even benoemd hebben. Alles is gemakkelijk aan te passen en iedereen kan met Qlik Sense werken. De lay out is overzichtelijk en kan naar wens aangepast worden. U ziet alleen die data die voor u belangrijk is. Dit houdt het programma overzichtelijk. Doordat alles zo gemakkelijk aan te passen is, bent u niet beperkt tot de grenzen van het programma, want er zijn geen grenzen. Qlik Sense stelt u in staat uw eigen weg te kiezen. Zo komen we meteen aan bij het volgende voordeel, namelijk dat u geen technische of andere specifieke kennis nodig heeft om met Qlik Sense te kunnen werken. Alles werkt met één simpele klik. Dit geldt niet alleen voor het doorzoeken en analyseren van uw data, maar ook voor het opstellen van rapportages aan de hand van de data én het creëren van visuals als grafieken, tabellen en diagrammen. U hoeft dus niet zelf gegevens in te vullen, het systeem weet welke gegevens nodig zijn en koppelt deze automatisch.

Duidelijke en slimme visuals

De visuals: wij kunnen er geen genoeg van krijgen om deze te benoemen. Het is een enorm voordeel van Qlik Sense en daarom verdient het een eigen alinea. Het zal inmiddels duidelijk zijn dat Qlik Sense de visuals automatisch kan genereren. Hierdoor is alle data makkelijk leesbaar voor iedereen binnen uw bedrijf. Excel sheets vol het cijfers, formules en andere data kan overweldigend overkomen. Het kost veel tijd om dit te leren en misschien nóg wel meer tijd om het te analyseren. De visuals van Qlik Sense zijn niet alleen mooi vormgegeven, maar ook zeer duidelijk en slim. De visuals kunnen namelijk real time bijgewerkt worden, zodat u altijd op de hoogte bent van de laatste resultaten. Doordat het programma de visuals kan genereren hoeft u dus niet langer zelf meer veel tijd te steken in tabellen en grafieken te maken. Ook het maken van presentaties kunt u aan het programma overlaten. Regelmatig zullen de resultaten geanalyseerd en gepresenteerd moeten worden aan collega’s. Hier gaat veel kostbare tijd in zitten. Qlik Sense kan heel eenvoudig een soort presentatie voor u opstellen. Gebruikers kunnen namelijk alle onderdelen van het dashboard gebruiken en overzetten naar PPT (Powerpoint). Ook het toevoegen van teksten en afbeeldingen behoort tot de mogelijkheden. Op deze manier stelt u zelf snel een presentatie samen met duidelijke visuals die voor iedereen leesbaar zijn. Maar ook rapportages kunnen op deze manier samengesteld worden. Voeg eenvoudig teksten en afbeeldingen toe en verstuur uw rapportage naar iedereen die dat nodig heeft.

Maar weloverwogen beslissing op basis van de data analyses

Een presentatie in elkaar zetten om de cijfers en resultaten te delen met collega’s gaat vanaf nu dus heel eenvoudig. De presentatie zien er professioneel uit en kan geheel naar wens aangepast worden. Alle data kan eenvoudig naar PPT en PDF geconverteerd worden. Ook kunnen alle data, analyses en rapportages afgedrukt worden. De analyses die uitgevoerd moeten worden vóór u de presentatie gaat geven, worden ook door Qlik Sense gedaan. Enorm veel kostbare tijd wordt hiermee bespaard. Alle data zijn real time en kunnen snel opgevraagd worden. Dus komt er tijdens uw presentatie of tijdens een vergadering een discussie opgang waarbij u de actuele gegevens nodig heeft? Dit zal geen probleem meer zijn, want met Qlik Sense heeft u al deze actuele gegevens bij de hand. Vanaf nu hoeven belangrijke beslissingen niet meer uitgesteld te worden omdat eerst bepaalde gegevens (opnieuw) geanalyseerd moeten worden. Qlik Sense biedt hierbij een ware uitkomst. Nog tijdens de vergadering of presentatie kunnen de actuele cijfers opgeroepen worden. Dit voorkomt vertragingen in belangrijke besluitvorming.

Volledig aanpasbaar voor ieder bedrijf

Het dashboard van Qlik Sense zal er voor ieder bedrijf anders uitzien. Er is geen standaard versie, want de KPI’s en databronnen verschillen bij iedere onderneming. Een dashboard binnen Qlik Sense kunt u dus geheel aanpassen naar de wensen van uw bedrijf. Gebruik alleen de data die u nodig heeft om uw KPI’s te behalen. Dit is heel eenvoudig in te stellen. Op deze manier ziet u nooit onnodige informatie die alleen maar voor verwarring zal zorgen. Het programma weet welke databronnen belangrijk zijn voor uw KPI’s. Ook weet het welke data gekoppeld kan worden. Veel bedrijven werken met Excel en vullen alles handmatig in. Dit is foutgevoelig en als u eenmaal een fout heeft gemaakt, is deze moeilijk traceerbaar en kan eenvoudig doorsluipen naar andere cijfers. Uw resultaten zijn dan niet meer betrouwbaar en beslissingen worden gemaakt gebaseerd op verkeerde analyses. Qlik Sense kunt u met een gerust hart uw data laten analyseren. Stel uw KPI’s in of creëer een apart KPI Dashboard. Meer hierover kunt u lezen in onze blogs ‘In 6 stappen een effectief KPI Dashboard’ en ‘De 5 voordelen van een KPI Dashboard’. Door het instellen van uw KPI’s worden deze duidelijker en begrijpelijker. Ook kunt u alerts instellen die u tijdig waarschuwen mocht er iets mis dreigen te gaan. Stel bijvoorbeeld alerts in als uw voorraad onder een bepaald niveau zakt of als de omzet (drastisch) aan het dalen is. Op deze manier kunt u tijdig ingrijpen en belangrijke beslissingen weloverwogen nemen. U hoeft niet langer te wachten tot de gegevens geanalyseerd zijn of dagelijks zelf alles door te nemen. Er kan direct actie ondernomen worden. Qlik Sense laat u kansen sneller zien en bij bedreigingen kan er sneller ingegrepen worden.

Sta in verbinding met het hele bedrijf

Alle databronnen binnen uw bedrijf kunnen met elkaar verbonden worden. Met name grote bedrijven hebben hier veel profijt van. Belangrijke informatie wordt nu niet uitsluitend binnen één afdeling gehouden. De marketingafdeling heeft bijvoorbeeld veel baat bij de data van de salesafdeling. Via het dashboard kunnen de medewerkers van marketing nu eenvoudig de real time data en resultaten zien van sales. Zo kan er tijdig ingesprongen worden en eventueel campagnes opgezet worden. Geen gehaast meer omdat de tijd kritiek wordt, maar tijdig de veranderingen aan zien komen. Al dan niet met behulp van alerts.

Migratie naar Qlik Sense

Wij zijn enorm fan van Qlik Sense en hopen dat we voor u duidelijk hebben kunnen maken waarom dit een uitstekend en effectief programma is voor data analyses. Vele bedrijven zijn u al voorgegaan en ook u helpen wij graag met de migratie naar Qlik Sense. Misschien dat u al gebruik maakt van de voorganger van Qlik Sense: Qlikview. Of misschien maakt u nog helemaal geen gebruik van een data analyse tool. Wat het ook is, wij kunnen u Qlik Sense van harte aanraden. Wij begrijpen dat het wat overweldigend kan zijn en wellicht wat eng om al uw data over te gaan zetten naar een ander programma. Daarom bieden wij onze hulp hierbij aan. Wij zorgen er voor dat uw Qlik Sense dashboards maximaal beveiligd worden en al uw data veilig staat. Ook kunnen onze specialisten ervoor zorgen dat al uw data veilig overgezet wordt en er niets verloren gaat.

Waarom een Qlik Sense specialist?

Natuurlijk kunt u ook zelf al uw databronnen overzetten naar Qlik Sense. U heeft kunnen lezen hoe eenvoudig het werken met dit programma is. Toch kan de eerste opzet vrij lastig zijn. U dient namelijk zelf dashboards te gaan creëren met de voor u belangrijke informatie. Hier komt technische kennis bij kijken en helaas is dat niet eenvoudig dit snel te leren. Bij het opzetten moet u weten welke databronnen u nodig heeft voor welke rapportages en moet u weten of uw data op dit moment wel correct is. Onze Qlik Sense specialist kan u helpen met het installeren van Qlik Sense en opzetten van nieuwe dashboards. Zij zullen uw data inzichtelijke maken en zorgen dat alles op de juiste manier gekoppeld wordt. U hoeft zich dan geen zorgen te maken dat data verkeerd ingesteld is, waardoor er verkeerde uitkomsten uit analyses en rapportages komen. Ook zorgt de Qlik Sense specialist ervoor dat u geen data te zien krijgt die niet relevant is voor uw onderneming. Onze specialisten werken volgens de agile methode, waardoor u volledig invloed heeft op het opzetten van uw dashboards in Qlik Sense. Wij vinden transparantie belangrijk en geven u volledig inzicht in de kosten en de verwachte levering. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan. Heeft u specifieke vragen of KPI’s die u wilt behalen? Wij richten u dashboard daarop in zodat u in een oogopslag alle voor u belangrijke data ziet. Na het opstellen van uw dashboard(s) komt onze Qlik Sense specialist bij u interne trainingen verzorgen, zodat iedereen die met de tool gaat werken een eerste kennismaking heeft gehad. Alle vragen die bij u opkomen kunnen direct gesteld worden aan onze specialist en eventuele obstakels kunnen onmiddellijk weggenomen worden. Ook als u al een tijd werkt met Qlik Sense kunt u bij vragen of problemen altijd terecht bij ons. Wij staan direct voor u klaar zodat u geen onnodige en kostbare tijd zult verliezen. U hoeft geen externe bedrijven in te huren die gaan rommelen in uw data. Wij komen u helpen zorgen dat alles weer naar behoren functioneert. Heeft u interesse in Qlik Sense? Heeft u nog vragen of wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. Ook bent u van harte welkom om eens langs te komen voor een kennismaking!

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

Meer weten over de mogelijkheden
van een Power BI Dashboard
voor uw organisatie?

  • Alle Data Bronnen van Systemen en Applicaties zijn te verbinden
  • Binnen 1 tot 2 weken staat uw Business-Intelligence Dashboard al Live
Gratis demo aanvragen
Download brochure

Met ons in contact komen?

Rotterdam Building
Microlab - 11e verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam

KVK-nummer: 87189038
BTW NL820246621B02

Laat ons je helpen om data gedreven te werken

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram